V Prešove oslavovali 1.máj na troch miestach

14.05.2003 Celý región

Tri politické strany zorganizovali 1. mája v Prešove oslavy Sviatku práce. Už tradične v amfiteátri sa zišlo asi 500 sympatizantov Strany demokratickej ľavic...
Tri politické strany zorganizovali 1. mája v Prešove oslavy Sviatku práce. Už tradične v amfiteátri sa zišlo asi 500 sympatizantov Strany demokratickej ľavice (SDĽ), pochodom pešou zónou a s mítingom pred hotelom Dukla malo krajské oslavy asi 200 prívržencov Komunistickej strany Slovenska (KSS) a v reštauračno-rekreačnom zariadení Stará Dúbrava na okraji mesta oslavovalo do 300 členov a verných Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS).

Podpredseda Okresného výboru SDĽ v Prešove Jozef Kaňuk konštatoval, že integrácia ľavice je stále len hudba budúcnosti a roztrieštené oslavy Prvého mája i v Prešove to len dokumentujú. Miestna organizácia SDĽ sa v roku 1991 ako prvá prihlásila k prvomájovej tradícii a napokon sa aj miesto osláv ustálilo v amfiteátri. Kaňuk preto zdôraznil, že \"netreba vymýšľať ani nové miesta a ani nové spôsoby\". Ako dodal, ani tohto roku ich nikto pred oslavami z príbuzných politických strán neoslovil, aby ich pripravili spoločne.

Do amfiteátra, kde bol kultúrny program a aj stánky s občerstvením, prišlo 60 účastníkov 31. ročníka 50 km dlhého nočného pochodu z Krompách do Prešova. Jozef Chovanec, predseda klubu Mladých sociálnych demokratov v Prešove, konštatoval, že už na tradičnom podujatí sa zúčastnilo presne o polovicu menej ľudí ako v roku 2002. Na pochod, venovaný obetiam krompašskej vzbury, vyštartovalo dovedna 65 osôb, no piati sa už počas prvej etapy vzdali.

Kým na mítingu KSS zazneli z úst podpredsedu Ústredného výboru KSS a poslanca Národnej rady SR Ivana Hoptu výzvy k neúčasti na referende o vstupe SR do Európskej únie, na oslavách pripravených HZDS naopak všetci rečníci, medzi nimi i poslanec NR SR Jaroslav Jaduš nabádali k účasti na tomto referende. I tu nechýbal kultúrny program.
(jj)
 

Vyberte región